Team in FLOW

Team in FLOW

Pucón. Na een lange omzwerftocht vanuit het zuiden van Chili en Zuid-Argentinië zijn we aangekomen in het midden van Chili. Aangezien Chili bovenal langwerpig is, bedoelen we ook het midden van de lengte en niet de breedte. In het Zuiden hebben we destijds nieuwe vrienden ontmoet. Daar is afgesproken dat we elkaar dan en dan weer zullen ontmoeten en ieder neemt zijn eigen weg naar Pucón. Drie of vier groepen die ieder een eigen weg gevolgd hebben. Nu komt het moment van wederzien. Het restaurant waar we afgesproken hebben, blijkt niet meer te bestaan. Dat deert niet want vanuit het dichtstbijzijnde café komen de bekenden ons met bier tegemoet. Na een paar biertjes beraden we ons op de tocht van morgen. Dat is waar we hier voor zijn: met 12 mannen en vrouwen gaan we ‘raften’ en niet zo maar: nee, een Grand-5!

In de ochtend eerst even de kater wegwerken met koffie. Dan met een busje naar de rivier waar de waterversnelling begint. Een hele grote rubberboot. Instructies op de kant van de begeleider die onze stuurman zal zijn. Right-forward dan dus iedereen aan de rechterkant vooruit peddelen. Left-backwards dan de linkerkant dus achteruit peddelen. Makkelijk toch!? Dat valt wel tegen. Want als we eenmaal op het water zijn, is left vaak rechts en forward achteruit. Of komt het door het koude water en de mooie natuur die ons teveel afleiden? Ook heel veel lachen en het maakt allemaal niet zoveel uit: de paar hobbeltjes en watervalletjes waar we doorheen gaan, doen we met redelijk gemak.. hoewel de stuurman niet helemaal tevreden is..  Dan komt een waarschuwing. Verderop is een grote afdaling. Als je uit de boot valt dan jezelf klein maken en je peddel recht voor je benen houden. Dan is de kans op persoonlijk letsel het kleinst.

Plats – ik lig ineens in het water. En diep ga ik – steeds verder de diepte in; ik denk dat kan niet zo diep. De koude voel je niet eens. Als ik na een tijdje weer bovendrijf, zie ik heel veel anderen ook in het water liggen. We hebben een ‘roller’ gehad die de boot bijna omver deed kieperen. . net niet … maar waarbij wel 10 man eruit gegooid zijn. Gelukkig is die gevaarlijke waterval nog ver genoeg verwijderd om niemand meegesleurd te hebben. En het wonder is.. nu zijn we scherp: één team. Als de stuurman nu right-forward roept dan schreeuwt iedereen in koor right-forward! En de peddels gaan aan de rechterzijde in gelijk tempo het water in en uit.